• Punnikpopje

Punnikpopje.

Punnikpopje om kinderen te leren beginnen met handwerken.

Punniken is eigenlijk de eerste stap naar breien, haken en andere vormen van handwerken. Doordat je de draad steeds op en neer moet halen, train je de fijne motoriek die nodig is om uiteindelijk te leren haken en breien. Maar ook het resultaat van dit punnikpopje is al de moeite waard. Je creeërt een dikke goed geweven draad of koord waar je van alles en nog wat mee kunt versieren.

Dit houten punnikpopje van Pony wordt geleverd met naald en aanwijzing.

Bij aanvang van het punniken wordt het begin van de draad van boven af (de zijde met de spijkers) door het gat gestoken, het uiteinde steekt aan de onderzijde een eindje uit, zodat de streng onder spanning gehouden kan worden. Voor het maken van de beginlussen zijn diverse mogelijkheden:

De draad wordt eenmaal om het eerste spijkertje gewonden, het klosje wordt gedraaid tot het tweede spijkertje vooraan is. Daarna wordt de draad op dezelfde wijze om het tweede spijkertje en alle volgende gewonden. Er is zo een vierkant van draad ontstaan met de hoekpunten tegen de binnenzijde van de spijkertjes.

De draad wordt met de klok mee achter een spijkertje gehaakt, het klosje een halve slag gedraaid en de draad in dezelfde richting achter het tegenoverliggende spijkertje. Dan wordt de draad om het in de wikkelrichting naastliggende spijkertje gehaakt en het tegenoverliggende spijkertje. Er is zo een kruis van dubbele draden ontstaan.

Vervolgens wordt het klosje verder gedraaid en de draad boven het eerste lusje buitenom het spijkertje gelegd waarna met de haaknaald het lusje over de draad en de kop van de spijker wordt getrokken, waardoor een nieuw lusje ontstaat. Door dit te herhalen verkrijgt men een streng (ook wel: het 'gepunnikte' of het 'punniksel').

De richting van de lussen en de bijbehorende volgorde van de spijkertjes, linksom of rechtsom, is uitsluitend afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Met enige handigheid is het mogelijk om met meerdere draden te werken, zodat bijvoorbeeld kleuren gecombineerd kunnen worden.

TIP: bestel direct een setje kunststof wolnaalden mee: deze zijn ideaal om losse draadjes mee af te werken of om je gepunnikte werk aan elkaar vast te naaien. Doordat de naalden een stompe punt hebben, zijn ze veilig voor kinderen.

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren

Punnikpopje

  • Merk: Prym
  • Model:225101
  • Beschikbaarheid:Op voorraad
  • €6,80


Gerelateerde producten

GOEDKOOP: Kinderbreinaalden 4mm - Voor standaard acrylgaren

GOEDKOOP: Kinderbreinaalden 4mm - Voor standaard acrylgaren

Leren breien: Breinaalden voor kinderen.Leren breien: Breinaalden voor kinderen - Kunststof breinaal..

€2,95

Breivork Hout

Breivork Hout

Breivork.Breivork om zelf een mooi rond koord te breien van wol, katoen of acrylgaren. Je gebruikt d..

€3,95

Knoop Ster Hout

Knoop Ster Hout

Knoop Ster.Knoop Ster om zelf mooie koordjes mee te vlechten. Vlechten met een Knoop Ster is een hee..

€3,95

Breiringen Set 4 maten - Inclusief wolnaald en breihaak

Breiringen Set 4 maten - Inclusief wolnaald en breihaak

Breien voor Beginners.Breien voor Beginners: Breiringenset – 6 delig.Fournituren – Handwerken. Breie..

€24,95

Tags: Breipopje, punnikpopje, punniken, punnik, leren punniken, beginnen met breien, kinder breien, kind breien, weven, vlechten, knutselen