Welke naaimachine naald moet ik gebruiken?Er zijn verschillende diktes naalden en niet alle naaimachine naalden hebben dezelfde punt, maar welke naald gebruik je waarvoor? Hieronder geven we een overzicht van Schmetz naaimachine naalden en vertellen we waar ze precies geschikt voor zijn. Door de juiste naald te gebruiken krijg je het beste resultaat.
Voor bijna alle naalden die we hieronder noemen zijn ook tweeling en drielingnaalden verkrijgbaar. Deze naalden worden toegepast bij biezen, single-, en multi-gekleurde siernaden en zomen

Universele naald

De universele naalden van Schmetz zijn geschikt voor verschillende soorten stof zoals katoen, linnen, synthetische stoffen Jersey en flanel. Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.

Jeansnaald

De jeansnaald, met een scherpe punt, is niet alleen geschikt voor denimstof, maar ook voor bijvoorbeeld rubber, kunstleder en canvas. Deze Schmetznaald is verkrijgbaar in dikte 80, 90, 100 en 110. Ook hiervoor geldt hoe dunner de stof hoe dunner de naald. Dikte 90 is gemiddeld genomen de meest gebruikte jeansnaald.

Stretchnaald

De Strechtnaald met een afgeronde punt is verkrijgbaar in dikte 65, 75 en 90. De stretchnaald wordt gebruikt voor elastische stoffen. Gebruik bij fijne jersey stof dikte 65, voor rekbare sportkleding dikte 75 en voor bijvoorbeeld joggingstof dikte90.

Stoffen:

·         Bedlinnen, jersey: dikte 75 t/m 90

·         Burn-Out fluweel: dikte 65 t/m 90

·         Corsetterie: dikte 75 of 90

·         Fleece: dikte 75 of 90

Leernaald

Een leernaald heeft een speciale punt, mespunt, en is daarom niet geschikt voor textiel. De Schmetz leernaald is geschikt voor leer, suède, nappa, kunstleer en bont. Verkrijgbaar in dikte 70, 80, 90 en 100. Uiteraard geldt dat de dunnere naalden voor dun leer geschikt zijn en de dikkere, vanaf dikte 90, voor dikke leersoorten.

Microtexnaald

Voor zeer dunne bewerkte stof, bijvoorbeeld waterafstotend, microvezel of zijde gebruikt u de Schmetz Microtexnaald. Ook hier geldt weer: dikte 60 voor zeer dunne stof, dikte 70 en 80 voor gemiddeld dikke stof en dikte 90 voor de dikkere stoffen.

Stoffen:

·         Lamé: dikte 60t/m 90

·         Lovertjes materiaal: dikte 70

·         Geplastificeerd doek: dikte 80 t/m 100

·         Gecoate materialen: dikte 70 t/m 110

·         Georgette: dikte 60 t/m 80

·         Folie, tafelzeil of kunstleer: dikte 60 t/m 110

·         Belseta: dikte 70 t/m 90

·         Crêpe de Chine: dikte 60 t/m 80

·         Crinkle: dikte 60 t/m 80

Jerseynaald

Deze naald heeft een kogelpunt en is vooral geschikt voor gebreide stoffen: Verkrijgbaar in dikte: 70, 80, 90 en 100. Voorbeelden van stoffen zijn breiwerk, bouclé, gaas, jersey en katoenen breiwerk.

Borduurnaald (embroidery)

Voor borduren op de naaimachine kan je de gewone borduurnaald van Schmetz gebruiken in dikte 75 en 90. Voor de borduurmachine adviseren wij de Schmetz Gold naalden.

Metallicnaald

Wilt u naaien met metallic garen dan is de Schmetz metallicnaald hier geschikt voor.

Topstitch

De Schmetz Topstitchnaald wordt gebruik voor siernaden of als je meerdere garens wilt gebruiken in hetzelfde naaldoog.

Quiltnaald

Deze naald is speciaal ontwikkeld voor quilten. De naald heeft een extra lange groef waardoor hij geen vulling mee omhoog neemt.

 Bekijk al onze naalden voor de naaimachine hier.


Related products: