Welk naaigaren moet ik gebruiken?Wanneer je iets moet repareren of kleding wilt maken, zijn goede garens van groot belang. Wij raden garens van Gütermann aan en verkopen hier dan ook diverse soorten van. Onder andere: katoengaren, siersteekgaren, supersterkgaren en zelfs ijzergaren of linnengaren. 

Het gebruik van het juiste naaigaren maakt het werken niet alleen makkelijker maar geeft ook een beter resultaat. Gütermann naaigaren is kwalitatief het beste naaigaren en is in veel verschillende samenstellingen verkrijgbaar. Het wordt nog altijd gewoon in Duitsland vervaardigd.

Het polyester naaigaren is het meest gebruikte naaigaren. Deze is verkrijgbaar op klossen van 200 (link) en 500 (link) meter. Dit polyestergaren is geschikt voor de meeste naaiprojecten en is geschikt voor de dunnere naaimachinenaalden vanaf naalddikte 60. Polyester garen is wasbaar tot 95 graden.

Het linnengaren (link) wordt ook wel ijzergaren genoemd. Niet omdat er ijzer in verwerkt zit maar omdat linnen ijzersterk is. Linnengaren wordt aangeduid met dikte 30. Linnengaren is wasbaar tot 30 graden. Het wordt als handgaren gebruikt voor het opzetten van knopen en voor stevige, zware en geweven stoffen.

Het supersterke polyestergaren (link) is vooral geschikt voor zwaardere stoffen. Normaal polyestergaren heeft dikte 100. Supersterk polyester naaigaren wordt aangeduid met dikte 40. Hoe lager de aanduiding hoe dikker het garen. Supersterk Polyester naaigaren is geschikt voor naalddiktes 70-100 en wasbaar tot 95 graden.

Katoen garen (link) heeft dikte 50 en is speciaal geschikt voor katoenen stoffen. Voor katoen garen wordt ook vaak gekozen omdat het mee krimpt met katoenen stof (in tegenstelling tot polyester) en omdat katoen garen mee geverfd kan worden. Aanbevolen naalddikte bij dit garen is: 60-80. Het katoengaren van Gütermann is gemerceriseerd, dat wil zeggen dat het garen een behandeling heeft ondergaan om het te laten glanzen.

Siersteekgaren (link) wordt gebruikt voor siernaden of handgenaaide knoopsgaten en heeft dezellfde draadddikte als linnengaren, namelijk dikte 30. Siersteekgaren is polyestergaren.

Overlock garen (link) is het dunste garen en wordt aangeduid met dikte 120. Dit garen wordt speciaal voor overlock- of zigzagwerk gebruikt. Aanbevolen naalddikte hierbij is 100-120.

Van Gütermann verkopen wij ook jeansgaren. Jeansgaren, de naam zegt het al, wordt veel voor denim stoffen gebruikt en heeft dikte 75. Jeansgaren is een mengeling van blauw en wit garen (70% polyester en 30% katoen). Gebruik hierbij een machinenaald voor jeans, dikte: 80-100. 

Voor het complete assortiment klik hier.

Elastiekgaren tenslotte wordt gebruikt voor het vernaaien van franjes, rimpels en smokwerk. Elastiekgaren bestaat uit 64% polyester en 36% polyurethaan. Het wordt ook als meeloopgaren gebruikt voor brei- en haakwerk. Elastiekgaren alleen als ondergaren gebruiken in de naaimachine.

Tot slot: gebruik naast kwaliteitsgaren van Gütermann ook de beste kwaliteit naalden. Wij bevelen machinenaalden aan van Schmetz. Deze vind je hier in onze webwinkel.

Related products: