Welke rits heb ik nodigHet bestellen van de juiste rits is op zich niet moeilijk, maar als je een kijkje neemt in het assortiment ritsen in de webwinkel, is het voorstelbaar dat je even door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar hier een korte uitleg om het bestellen van de juiste rits wat eenvoudiger te maken. De uitleg resulteert in een kort stappenplan om de juiste rits te vinden. Dit stappenplan vindt je onderaan dit artikel.

In ons assortiment hebben we zoveel mogelijk gekozen voor Opti ritsen. Opti heeft een uitgebreid assortiment aan consumentenritsen. De kwaliteit is zeer hoogwaardig, de ritsen van Opti zijn veilig, comfortabel, sterk en trendy.

De eerste stap in het kiezen van een rits is de keuze tussen een deelbare en niet-deelbare rits. Deelbare ritsen gebruik je voor een kledingstuk waarbij de verschillende onderdelen van het kledingstuk los van elkaar komen bij het openen van een rits, denk aan een jas of een vest. Bij een niet-deelbare rits blijft de onderkant van de rits altijd gesloten, denk hierbij aan de sluiting van een jurk of een broekrits.

Deelbare ritsen:

Deelbare ritsen onderscheiden we in 4 soorten:

-          De spiraalrits:

Bij een spiraalrits wordt een spiraal in een stoffen band geweven. De vertanding is van polyester. Bij deze rits is de vertanding 4mm (S40) of 6mm (S60) breed. De smallere variant wordt gebruikt, wanneer de rits niet te nadrukkelijk aanwezig dient te zijn. Een S40 rits wordt geleverd met druppelschuiver; een S60 rits is voorzien van een fuldaschuiver. Het verschil tussen de schuivers is goed te zien op de foto bij het product. Beschikbare lengtes voor en S40-rits: 25 t/m 60cm en voor een S60 rits 30 t/m 80cm lang. Er zijn diverse kleuren leverbaar. De spiraalrits is geschikt voor (zomer)jassen, blousons en vesten. 

-          De profielrits:

De profielrits wordt ook bloktand- of sportrits genoemd. Om een profielrits te maken, worden korreltjes ingegoten op een stoffen band. Van de verschillende deelbare ritsen is dit de sterkste. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Binnen de profielritsen zijn 2 types leverbaar, namelijk een profielrits met een vertanding van 4mm (P40) en de andere met een vertanding van 6mm (P60) breed.

De smalste van de twee is voorzien van een ringschuiver en leverbaar in lengtes van 18 t/m 70 cm lang. Deze rits wordt voornamelijk gebruikt voor kinderjassen, afritsbare broekspijpen of voor tassen.

De bredere variant wordt gebruikt in sport-, ski- of regenjassen, is leverbaar in lengtes van 30 t/m 80cm en leverbaar in de meeste kleuren. Deze rits is voorzien van een werraschuiver. Het verschil tussen de schuivers is goed te zien op de foto bij het product.

-          De metalen rits

Een metalen rits is qua sterkte te vergelijken met de spiraalrits en wordt vooral gebruikt wanneer de rits een decoratief effect beoogt. De metalen tanden zijn van koper en worden op een stoffen band gedrukt. Deelbare metalen ritsen zijn leverbaar in zilverkleur of in antiek goud. De variant in antiek goud is leverbaar in 4mm (M40) en 6mm (M60) breed; de zilverkleurige rits is alleen leverbaar in 6 mm breed (M60). De metalen ritsen zijn voorzien van een stevige werra- of moselschuiver. Het verschil tussen de schuivers is goed te zien op de foto bij het product. Metalen deelbare ritsen zijn leverbaar in diverse kleuren en lengtes, dit verschilt per rits.

Een metalen rits wordt vooral gebruikt voor (kinder)jacks en leren jassen of tassen.

-          De tweeweg rits

Een tweeweg rits is voorzien van 2 schuivers, waardoor ze aan beide kanten geopend kan worden. Dit maakt het mogelijk om zowel aan de boven- als aan de onderkant de rits gedeeltelijk te openen. Deze ritsen worden gebruikt voor jassen, tassen en koffers. Een tweeweg rits is leverbaar in 2 varianten: als profielrits of in een metalen (antiek gouden) uitvoering. Beide varianten zijn voorzien van een werraschuiver en leverbaar van 30 t/m 90cm lengte in diverse kleuren.

Via deze link ga je naar de deelbare ritsen.

Niet-deelbare ritsen

Niet-deelbare ritsen zijn te onderscheiden in volgende types:

-          De spiraalrits

De spiraalrits is de meest gebruikte rits. Deze rits wordt altijd geleverd met een 4mm brede vertanding (S40). De spiraalrits met fuldaschuiver wordt vooral gebruikt voor dames-, heren- en kinderbroeken, zakken en tassen. Deze rits is leverbaar in lengtes variërend van 12 t/m 20cm, een aantal kleuren zijn leverbaar vanaf 10cm lang. De spiraalrits met druppelschuiver wordt gebruikt voor rokken, damesbroeken, shirts en rug- of zijsluitingen van jurken. Dit model is leverbaar in lengtes van 15 t/m 60cm lang. Beide varianten zijn leverbaar in zeer veel kleuren. Het verschil tussen de schuivers is duidelijk te zien op de foto bij het product.

-          De blinde rits

Een blinde rits wordt niet zichtbaar bevestigd. Als de rits is ingezet, is alleen de druppelschuiver nog zichtbaar. Deze rits wordt gebruikt voor rokken of jurken van fijne stoffen. De rits heeft een vertanding van 43mm breed (S43) en is leverbaar in lengtes van 20 t/m 60cm lang. Opti heeft voor blinde ritsen een beperkt assortiment in kleuren, aangezien bij deze rits alleen de schuiver zichtbaar is.

-          De metalen rits

Een metalen rits wordt vooral gebruikt voor wat zwaardere kleding of om een bepaald effect te creëren. Te gebruiken voor broek- en roksluitingen, onderaan mouwen of broekspijpen, voor zakken, laarzen en tassen. Niet-deelbare metalen ritsen zijn verkrijgbaar in zilver- of goudkleur en in antiek goud. Alle varianten zijn voorzien van een werraschuiver en met een vertanding van 4mm (M40) of 6mm (M60) breed. Leverbare lengtes van 12 t/m 20cm lang, de smallere S40 rits is daarnaast ook leverbaar in 6-8 en 10 cm lengte, in zowel zilverkleur als in antiek goud. Diverse kleuren leverbaar.

-          De spijkerbroek rits

Voor een spijkerbroek wordt vaak een flatlock rits gebruikt, dit is een rits met een vergrendelbare sluiting om een “open gulp” te voorkomen. De rits is goudkleurig en heeft een vertanding van 4,5 mm breed (M45). De metalen rits is gedrukt op een stoffen jeanskleurige band. Leverbaar in lengtes van 6 t/m 20cm lang.

Via deze link ga je naar de niet deelbare ritsen.

Graag maken we je nog attent op een aantal producten:

Een geweldige uitvinding van Prym: met zogenaamd wondertape is het inzetten van een rits echt een fluitje van een cent! Dit is smal dubbelzijdig tape, waarmee je de rits voor het naaien op de juiste plaats kunt vastzetten. Je kunt met de naaimachine zonder probleem door het tape heennaaien, zonder dat de rits verschuift of je spelden uit de stof hoeft te halen. Na het wassen van het kledingstuk zal het wondertape vanzelf oplossen.

Wil je de rits voorzien van een extra of persoonlijk accent, neem dan eens een kijkje bij ons assortiment rits-trekkers. Casual, sportief, stoer of voor kinderen, er is voor elk wat wils!

Voor het inzetten van een rits adviseren wij het gebruik van Gütermann naaigaren. Gebruik dunne katoenen stoffen universeel naaigaren. Voor zwaardere stoffen of jeans adviseren wij Supersterk naaigaren. Voor spijkerstof is er ook speciaal jeansgaren beschikbaar.

Je kunt een rits inzetten met een universele naaimachinenaald, de dikte is afhankelijk van de dikte van de stof. Voor het inzetten van een rits in jeans of leer, adviseren we respectievelijk een jeans- of leernaald.

Bovenstaande laat zich uiteindelijk samenvatten in een kort stappenplan om je rits te bestellen. Het stappenplan volgt de vertakking zoals in de webwinkel gebruikt wordt.

Stap 1: Kies een deelbare of niet-deelbare rits

Stap 2: Kies het gewenste model rits – in sommige gevallen nog met een extra vertakking

Stap 3: Kies de juiste kleur, gebruik hiervoor de kleurenkaart als bij de rits aangegeven

Stap 4: Kies de juiste maat en eventueel het juiste aantal

De meeste ritsen zijn binnen 2-3 dagen leverbaar en worden zoveel mogelijk per briefpost naar je verzonden.

Voor extra informatie over de verschillende types ritsen of voor een handige handleiding om een rits in te zetten, maken we je graag attent op het ritsen-overzicht, dat Opti voor je heeft samengesteld.

 We wensen je veel plezier van je rits toe!

Related products: