• Kaasdoek 10 draads 25 count - 48 x 68 cm Lugana Naturel

Etamine aftelstof.

Etamine aftelstof: kaasdoek borduurstof.

Deze borduurstof wordt verkocht onder verschillende namen. Etamine is een zogenaamde aftelstof: een regelmatig geweven borduurstof met zeer fijne, maar regelmatige geweven vierkantjes voor kruisstreek borduurwerk. Etamine staat ook bekend als kaasdoek of als evenweave. Dit zijn verschillende benamingen voor dezelfde stof. Kaasdoek is een stuk fijner geweven dan normale Aida-borduurstof, waardoor de kruisjes in je borduurwerk veel kleiner uitvallen en je borduurwerk dus subtieler en iets kleiner wordt. Kaasdoek is regelmatiger geweven dan kaaslinnen, waardoor het een stuk gemakkelijker is om op te borduren. Zeker in combinatie met een borduurring, zul je merken dat je op kaasdoek heel precies kunt werken, zonder veel getuur en een borduurloep die je steeds weer ter hand moet nemen. Kaasdoek bestaat uit modal en katoenl: het is een soepele en zachte stof. Wasbaar tot 40°. Afmeting: 48 x 68cm. Kleur: Naturel.

Borduurstof Kaasdoek.

Als je een compleet borduurpakket koopt, krijg je daar in de meeste gevallen behalve het patroon, ook het juiste garen en de borduurstof bijgeleverd. Beschik je alleen over een patroon of wil je een patroon uit een borduurpakket nogmaals borduren, dan kun je de stof ook los kopen om het borduurpatroon daar op te borduren.

Borduurstof bestaat in verschillende kwaliteiten en uitvoeringen. Dit betreft zogenaamde etamine, ook wel kaasdoek of aftelstof genoemd.

Verschillende borduurstoffen.

Ben jij gewend om op Aida-stof te borduren, maar ben je er aan toe om aan het 'fijnere' werk te beginnen? Aida-stof is een borduurstof van 100% katoen met een zeer regelmatig geweven ruit. De kruisjes zijn goed zichtbaar, wat het borduren een stuk gemakkelijker maakt. Het werk is wel groffer dan wanneer je borduurt op kaaslinnen: dit heeft een veel fijnere structuur. Borduren op linnen is tegelijk een stuk lastiger: de draden in linnen zijn veel minder regelmatig en het borduren op linnen vraagt dan ook veel concentratie en goede ogen! Een tussenvariant is zogenaamd kaasdoek: dit is een borduurstof met fijne, maar nog steeds zeer regelmatig geweven kruisjes. Niet voor niets wordt kaasdoek ook wel evenweave genoemd. Kaasdoek wordt gemaakt van katoen met modal: het is een zachte, soepele en gemakkelijk te borduren ondergrond. Kaasdoek is goed wasbaar, zacht en soepel. Kaasdoek is ook zeer geschikt voor zogenaamd Hardanger borduren. Dit is een naturel variant, geschikt voor klassiek borduurwerk of wanneer je graag een mooie, naturelkleurige achtergrond wilt voor je werk.

Verschillende namen voor hetzelfde.

Kaasdoek wordt ook wel evenweave genoemd: een logische naam, omdat de stof zeer regelmatig (even) geweven ruitjes heeft. Van oorsprong werd kaasdoek vaak gebruikt om te zeven: tussen de ruitjes is voldoende ruimte om vloeistof door te laten. Zo werd een kaasdoek gemaakt van 100% katoen gebruikt voor het zeven van bijvoorbeeld yoghurt en kaas. Een andere benaming voor kaasdoek is etamine: ook deze naam beschrijft de zeer regelmatig geweven ruitjes. In polyester ken je etamine misschien nog van vroeger als een zeer fijne vitrage. De kaasdoek waar je op borduurt wordt gemaakt van katoen en modal. Hierdoor is de stof zeer soepel en zacht en erg prettig om fijn werk op te borduren. De stof is licht voor behandeld met stijfsel: hierdoor glijdt de naald zeer eenvoudig door de stof.

10-draads, 25 count.

Kaasdoek is geschikt voor zowel kruissteek- als voor traditioneel borduurwerk, zoals platsteken. De structuur van aftelstof wordt weergegeven in het aantal draden per centimeter. Per geborduurd kruisje heb je 2 draden nodig. Op een centimeter van 11-draads kaasdoek kun je dus 5,5 kruisjes borduren. De Engelse maatvoering van borduurstoffen wordt weergegeven in het aantal draden per inch. 10-draads kaaslinnen of evenweave wordt in het Engels weergegeven als 28 count.

Specificaties:

Samenstelling: 52% katoen, 48% modal. Afmeting: 48 x 68cm. De leverancier is Zweigart: een Duitse topleverancier van borduurstof!

Kleur: Naturel. Ook leverbaar in wit. Wasbaar tot 40°.

Welke accessoires heb je nodig?

Gebruik voor deze borduurstof bij voorkeur stompe borduurnaalden, grootte 24-26. Gebruik tevens een borduurring: dit zorgt ervoor dat je je werk gemakkelijker kunt vasthouden en geeft een beter overzicht waar je mee bezig bent.

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren

Kaasdoek 10 draads 25 count - 48 x 68 cm Lugana Naturel

  • Merk: Zweigart
  • Model:PN-0156923-253
  • Beschikbaarheid:Op voorraad
  • €14,95


Gerelateerde producten

Kaaslinnen 12 draads 32 count - 50 x 70 cm Ivoor

Kaaslinnen 12 draads 32 count - 50 x 70 cm Ivoor

Kaaslinnen.Kaaslinnen borduurstof om zelf een patroon op te borduren.Als je een compleet borduurpakk..

€17,95

Borduurnaalden stomp nr. 24-26

Borduurnaalden stomp nr. 24-26

Borduurnaalden nr. 24-26 assorti zonder punt voor kruissteek.Deze stalen borduurnaalden hebben een s..

€3,20

Kaasdoek 10 draads 25 count - 48 x 68 cm Lugana Wit

Kaasdoek 10 draads 25 count - 48 x 68 cm Lugana Wit

Evenweave aftelstof.Evenweave aftelstof: kaasdoek borduurstof.Deze borduurstof wordt verkocht onder ..

€14,95

Borduurring 15 cm

Borduurring 15 cm

De borduurringen van Restyle zijn gemaakt van beukenhout en 3-voudig verlijmd.Fijn geslepen, met een..

€7,50

Tags: Borduurstof, handwerkstof, borduurstof aida, aida borduurstof, aida stof, aïda stof, aïda borduurstof, borduurlinnen, borduurkatoen, telstof, aftelstof, ruitjesstof, stof met ruitjes, stof om op te borduren, kaaslinnen, kaasdoek, zelf borduren, zelf patroon borduren, borduurpatroon, evenweave, borduurstof evenweave, permilan, permin, DMC, Zweigart, etamine, telstof, aftelstof, kaasdoek, passeerdoek, neteldoek