Welk elastiek heb ik nodig?Welk elastiek je het beste kunt kiezen hangt af van de toepassing: waar wil je elastiek in aanbrengen of vervangen? We hebben een onderverdeling voor je gemaakt en noemen daarin de verschillende soorten elastiek op die we aanbieden. Bij de omschrijving van het artikel in onze webwinkel vind je gedetailleerde informatie over gebruik, wasvoorschrift en verpakkingseenheid: sommige soorten bieden wij aan op een kaart met een aantal meters, veel soorten elastiek leveren we ook per strekkende meter.


Elastiek voor ondergoed, sportbroekjes, tunneltjes ed. Dit is smal elastiek om rek aan te brengen in tunneltjes, smalle zomen, broekspijpen of voor pofmouwtjes.

-          Het meest gebruikte elastiek is zogenaamd standaard elastiek. Dit wordt veel gebruikt voor ondergoed en broekjes. Verkrijgbaar in wit of zwart en in 5 of 12 mm breed.

-          Voor fijne lingerie kies je lingerie-elastiek: dit is iets smaller dan standaardelastiek, namelijk 3,5 mm en hoog-elastisch.

-          Voor mensen die de druk van elastiek slecht kunnen verdragen, adviseren wij kleuter- of babyelastiek. Beide soorten zijn huidvriendelijk en het baby-elastiek is de zachtste variant van de twee.

-          Wil je elastiek met een zeer hoge rekbaarheid, kies dan voor Superelastiek. Leverbaar in wit of zwart, 7 mm breed. Dit elastiek is zeer geschikt voor hoge belasting.


Rond elastiek, ook wel koordelastiek genoemd. Zoals de naam doet vermoeden is het elastiek rond in plaats van plat. Rond elastiek wordt gebruikt bij hoeden, in jastunnels, voor knutselwerk, schrijfmappen en agenda’s, en nog veel meer. Verkrijgbaar in 2.5 mm breedte, in wit of in zwart of in de extra elastische dunnere variant van 1,5 mm breed. Dit laatste elastiek noemen we hoedenelastiek, omdat het vaak wordt gebruikt om een hoed op het hoofd te houden zonder bang te zijn dat de wind er grip onder krijgt. Ook hoedenelastiek is verkrijgbaar in wit en zwart.


Elastiek voor taillebanden, boorden of als zichtbare band. We hebben verschillende soorten elastiek voor de taille, te gebruiken in broeken, rokjes, pyjama’s, sportkleding of voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld sjorband of voor bretels.

-          Knoopsgatenelastiek is voorzien van kleine knoopsgaten op regelmatige afstand. Met dit elastiek kun je de taille eenvoudig op maat brengen door het elastiek strakker of losser te maken met behulp van de knoopsgaten. Leverbaar in 18 of 25 mm breed, in wit of zwart. Geschikt voor kinder- of positiekleding of voor andere situaties waarin je wilt kunnen schipperen met de taillebreedte

-          Stevig elastiek is zeer sterk en leverbaar in verschillende breedtes. Je kunt dit elastiek zowel zichtbaar als onzichtbaar (in een tunnel) verwerken. Alle breedtes zijn leverbaar in wit en zwart en in 25 mm breed bieden we je nog meer kleuren.

-          Boordelastiek is zachter dan stevig elastiek en heeft een hogere rekbaarheid. Boordelastiek wordt ook wel pyjama-elastiek genoemd. Het is zacht voor de huid, geeft weinig druk en is geschikt voor soepele en zachte stoffen. Het boordelastiek is voorzien van naadaanduiding, zodat je het gelijkmatig kunt doorstikken, indien gewenst

-          Wil je een stevige tailleband, die gegarandeerd niet omslaat, kies dan voor stabiel tailleband.

-          Voor jerseystoffen kun je het beste jersey-elastiek gebruiken: dit elastiek heeft een hoge rekbaarheid maar is in de dwarsrichting niet rekbaar. Zeer geschikt voor sportbroeken, pyjamabroeken en leggings.


Speciale elastieksoorten:

-          Transparant elastiek, voor transparante of dunne stoffen of voor onzichtbare schouderbandjes

-          Kant-elastiek, voor een decoratieve afboording van BH’s, slips en dergelijke

-          Non-slip elastiek: door dit elastiek aan te brengen in de boord, voorkom je dat je blouse of overhemd uit je broek wegglijdt

-          Brei-elastiek is het ideale hulpmiddel om manchetten, boorden e.d. goed van vorm te houden. Te gebruiken als meeloop-garen bij brei- en haakwerk


Tot slot: Nog een paar handige elastische artikelen die we je niet willen onthouden!


-          Flexiknopen: als je broek of boord net even iets te strak zit, geeft een flexiknoop verlichting

-          Lakenspanners: voor een altijd strak opgemaakt bed

-          Instekers voor elastiek: geen gepruts meer met een veiligheidsspeld: met deze instekers haal je alle maten elastiek moeiteloos door een tunnel heen!

-          Rijgnaalden: voor smalle elastiek-soorten of om een koord of een veter door een smal tunneltje te halen. Onmisbaar in de naaidoos!

Related products: