Welke schaar heb ik nodig



Voor al onze scharen geldt, dat we hebben gekozen voor de beste kwaliteit/prijs-verhouding. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Verder is het, wat voor schaar je ook bestelt, belangrijk dat je je schaar alleen voor die klus gebruikt waar de schaar voor geschikt is. Knip dus bijvoorbeeld geen papier met je stoffenschaar: dit maakt je schaar onnodig snel bot. Bewaar je scharen zo veel mogelijk daar waar je ze gebruikt: zo voorkom je dat huisgenoten even snel jouw mooie schaar pakken om een pakketje mee open te maken. Een goede huishoudschaar in je keukenlade, een naaistersschaar in je naaimand en een draadschaartje in het vakje van je naaimachine… zo heb je altijd het juiste gereedschap bij de hand!

Als je eenmaal een aantal goede scharen hebt verzameld, besteed dan ook wat aandacht aan onderhoud. Veeg bijvoorbeeld de snijbladen van de schaar schoon na ieder gebruik, zo voorkom je dat stof en pluisjes zich ophouden bij het draaigewricht. Als je de schaar wilt schoonmaken, doe dit dan bij voorkeur met handwarm water en zeep en droog de schaar goed af met de theedoek, voordat je deze weer opbergt. Zet geen onnodige druk op de schaar: als het knippen veel moeite kost, is de schaar waarschijnlijk te klein of te stomp. Vergeet niet om af en toe even het gewricht te oliën met DEZE speciale olie. Door het handige stiftje kun je de olie zorgvuldig doseren. Overtollige olie wrijf je weg met een zacht doekje, om te voorkomen dat de schaar gaat roesten. Toch iets verkeerds geknipt? Breng je schaar dan naar een scharenslijper: zeker bij een duurdere schaar loont het zich de moeite om je schaar weer vlijmscherp te laten slijpen!

Stoffenschaar

Een stoffenschaar wordt ook wel naaistersschaar genoemd. Kenmerkend aan een stoffenschaar is dat het een asymmetrisch model is: de greep van de schaar is omhoog gebogen. Bij het knippen ligt het onderste mes recht en over de gehele lengte op het werkvlak. Dit voorkomt dat de stof omhoog kruipt en verschuift tijdens het knippen. Stoffenscharen zijn er in verschillende lengtes: kies een kleinere schaar voor fijn werk zoals poppen- of kinderkleding en een groot model voor het grovere werk, zoals het knippen van banen gordijnstof.

De schaar met microvertanding is speciaal geschikt voor zijde en voiles: de speciale zaagtanding zorgt ervoor dat ook deze lastige stoffen niet verschuiven tijdens het knippen.

Exclusieve stoffen knip je het beste met de afgeronde stoffenschaar: door de afgeronde punten blijft de schaar niet haken in de stof en knip je, ook bij meerdere lagen stof, alleen de bovenste laag. Ook zeer geknipt voor het knippen van geborduurde of bewerkte stoffen.

LET OP: Naaigaren kun je beter niet knippen met je stoffenschaar. In polyester garen kan soms een met het blote oog niet zichtbare verdikking in het garen zitten, die kan zorgen voor een braampje op je snijblad. Knip naaigaren dan ook bij voorkeur met een speciaal draadschaartje, of snijd het af met het mesje van je naaimachine.

Borduurschaartje

Borduurschaartjes worden gekenmerkt door hun fijne, spits toelopende punt en zijn bij uitstek geschikt voor precisiewerk. Je gebruikt je borduurschaartje voor het zo kort mogelijk afknippen van losse draadjes in je borduurwerk. Daarnaast komt de scherpe punt van een borduurschaar goed van pas bij het afwerken van knoopsgaten, het knippen van scherpe hoekjes in stof en bij het uitknippen van applicaties.

Draadschaartje

Een draadschaartje gebruik je voor het afknippen van draden bij naaiwerk. Een draadschaartje is zo gemaakt dat het schaartje knipt over de volledige lengte. Zo kun je, mede dankzij de scherpe punt, losse of losgetornde draadjes dicht op de stof afknippen.

Hobbyschaar

Een hobbyschaar is naast het knippen van stof, wol en vilt ook geschikt voor het knippen van papier, karton, folie en andere materialen. Kijk waar je de schaar voor wilt gebruiken en bepaal op basis daarvan het formaat. Ben je van plan om de schaar zeer uiteenlopend te gaan gebruiken, dus bijvoorbeeld om zowel stof als karton en plastic te gaan knippen, dan is een titaniumschaar een goede keus. De zeer robuuste messen van een titaniumschaar zorgt ervoor dat je bijna elk materiaal kunt knippen. Bovendien kun je, bij bijvoorbeeld knutselklusjes, een titaniumschaar zeer eenvoudig ontdoen van eventuele lijmresten.

Huishoudschaar

Een goede huishoudschaar is bij voorkeur volledig gemaakt uit staal. De messen van de schaar zijn roestvrij en lekker stevig, de metalen ogen liggen gemakkelijk in de hand. Met deze huishoudscharen van Prym kun je van alles en nog wat knippen, zoals papier, karton, folie, verpakkingsmateriaal, draad en touw. Een huishoudschaar kun je gebruiken in de keuken, maar ook op kantoor of in de schuur of garage.

Linkshandige schaar

Hier is weinig uitleg voor nodig: bij de linkshandige schaar zijn de handgrepen zo bevestigd dat je, als je linkshandig bent, hier gemakkelijk stof of andere materialen mee kunt knippen.

Rolmessen

Een rolmes is natuurlijk geen schaar, maar wel uitermate handig als je veel werkt met verschillende stoffen of leer is een zogenaamd rolmes. Een rolmes is speciaal ontwikkeld voor het snijden van stof en leer, in een enkele laag of juist in meerdere lagen. Rolmessen worden veel gebruikt voor het herhaaldelijk knippen van patroondelen, voor het snijden van grote hoeveelheden stof of leer, of voor het werken met veel kleine stukjes stof of leer. Een rolmes is onmisbaar als je graag een mooie quilt wilt maken of als je veel werkt met leer. Maak je meerdere stuks kleding, tassen of woontextiel, dan kun je met het rolmes gemakkelijk je patroondelen uitsnijden. Bovendien kun je met een rolmes heel gemakkelijk langs een liniaal snijden: zo scherp en recht snijden lukt je meestal niet met een schaar.

Rolmessen zijn verkrijgbaar in de standaardmaat 45mm of in 28mm voor het echte precisiewerk. Doordat de mesjes los nabestelbaar zijn, beschik je altijd over een lekker scherp stofmes. Gebruik een rolmes bij voorkeur in combinatie met een speciale snijmat: hierdoor wordt je mes niet zo snel bot als wanneer je rechtstreeks op een tafelblad snijdt.

En dan nog even dit:

Handig voor in je tas: een mooi vouwschaartje. Doordat je het schaartje, wanneer je het niet gebruikt, opvouwt, loop je geen risico op ongelukjes. Wil je onderweg even snel iets afknippen, zoals een hoekje van je nagel, een losse draad aan je broek of een kaartje van een pas gekochte shawl, dan heb je altijd een lekker scherp schaartje bij de hand!


Related products: