Welke stoffen kan ik wel en niet verven met textielverf?



Lees alles wat je wilde weten over:

  • Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische vezels?
  • Ontdek waarom je sommige gemengde, synthetische vezels niet kunt verven terwijl dit bij andere geen probleem is
  • Ontraadsel het grote mysterie: wat is viscose?

(De volgende tekst publiceren wij met dank aan www.dylon.nl)

Van Acrilan tot Zibelene, de wereld van stoffen is gevarieerd maar ook verwarrend zijn. Een plek waar je natuurlijke vezels tegenkomt, maar ook synthetische of gemengde stoffen. Waar wol, katoen en lycra populair zijn en mensen zich steeds weer afvragen: “ Wat is eigenlijk viscose… en kan ik het verven?”

De weg in het vinden in deze wirwar van talrijke stoffen kan ontmoedigend zijn – zeker als je nog niet zo veel ervaring hebt in het verven van textiel. Geen zorgen, je hoeft echt niet elke stof die er bestaat te onthouden om te weten hoe je deze moet verven. Er is een veel eenvoudiger manier:

De drie grondregels voor het verven van textiel:

  1. Synthetische stoffen kun je NIET verven! (althans niet thuis)
  2. De meeste natuurlijke stoffen vallen in 2 categorieën
    1. Kan op elke manier worden geverfd
    2. Kan alleen met de hand worden geverfd
  3. Gemengde stoffen volgen beide regels

Met andere woorden: je moet eerst vaststellen of een stof natuurlijk of synthetisch is en, in het geval van gemengde weefsels, hoeveel daarvan natuurlijk is, om te weten of het met goed succes kan worden geverfd.

Welke natuurlijke stoffen kan ik verven?

In het algemeen zijn natuurlijke stoffen zeer geschikt om met permanente textielverf te behandelen. De meerderheid kan worden geverfd met geweldige resultaten. De meest voorkomende hiervan zijn:

  • Katoen
  • Linnen
  • Viscose
  • Denim
  • Vlas
  • Jute
  • Ramie
  • Canvas

Een paar natuurlijke stoffen kun je beter met de hand wassen en deze stoffen kunnen zodoende ook beter met handwas verf worden geverfd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: zijde, wol, mohair en kasjmier. De meeste natuurlijke stoffen zijn dus ideale kandidaten om te verven, zodat je je katoenen hemden, canvas schoenen en beddegoed met toewijding en liefde kunt verven.

Welke gemengde weefsels kan ik verven?

Mixen van natuurlijke en synthetische stoffen vormen een belangrijk deel van het textiel vanaf de 20ste eeuw. De meest voorkomende mixen voor kleding en woningtextiel zijn:

  • Polyester / Katoen
  • Polyester / Viscose
  • Zijde / Linnen

Hoewel een groot aantal met succes in de wasmachine kan worden geverfd, gedragen niet alle gemengde stoffen zich hetzelfde. De uitdaging is om te weten welke kunnen worden geverfd en wat het resultaat zou kunnen zijn. Gelukkig is dit eenvoudig – het komt neer op de verhoudingen.

Synthetische vezels wijzen textielverf voor het thuisgebruik af, dus in elke mix zijn het de natuurlijke vezels die de kleur absorberen. Hoe groter de synthetische component, hoe minder verf wordt opgenomen, wat resulteert in een lichtere (of meer verdunde) toon. Als je bijvoorbeeld een wit vest marineblauw wilt verven, en het bestaat uit 69% katoen, 19% polyester en 12% viscose, is dat geen probleem. Het resultaat zal net iets minder intensief zijn dan de kleur op de verpakking.

Wanneer het aandeel van synthetische vezels in een gemengde stof groot is, wordt de verf niet effectief geabsorbeerd. Om deze reden beveelt Dylon aan om geen gemengde stoffen te verven, waarin het synthetische aandeel groter is dan 50%. Alle andere stoffen – van broeken tot gordijnen tot spreien – liggen voor het grijpen en kunnen prachtige resultaten opleveren.

Welke synthetische stoffen kan ik verven?

Dit is een strikvraag. Het antwoord is: geen enkele! Synthetische stoffen kunnen niet worden geverfd met Dylon textielverf – ze kunnen de kleur niet vasthouden. Hier noemen we enkele van de meest voorkomende synthetische stoffen, zodat je weet wat je moet vermijden:

  • Goretex
  • Lycra
  • Nylon
  • Polyester
  • Spandex

Wat is eigenlijk viscose?

Dat is een interessante vraag: viscose is een beetje een raadsel. Technisch gezien is het geclassificeerd als een ‘semi-synthetische stof’. Oké, wacht, wat? Dit is gewoon een mooie manier om te zeggen dat de stof synthetisch is gemaakt, máár met natuurlijke stoffen. Ongeacht deze speciale betekenis, kun je viscose dus tot de natuurlijke stoffen tellen. De natuurlijke kern houdt van pigment, dus het kan met Dylon textielverf tot de volle intensiteit worden geverfd.

Nu weet je dus precies welke stoffen je wel en niet kunt verven. Nog een paar laatste Tips van Bink Fournituren:

Moet ik wel of geen zout toevoegen?

Het klopt, dat het toevoegen van zout tijdens het verven van kleding een fixerende werking heeft. Met andere woorden: het zout zorgt ervoor dat de verfstof beter hecht aan de textiel. Sinds enige tijd zijn de verpakkingen Textielverf voor de Wasmachine al voorgemengd met speciaal zout: je hoeft wanneer je textiel verft in de wasmachine dus geen extra zout meer toe te voegen. Ga je verven met Dylon Textielverf Handwas is het wel belangrijk om zout toe te voegen. Wij raden aan om hiervoor Dylon Zout voor Textielverf te gebruiken.

Moet ik speciale handschoenen gebruiken bij het verven van kleding?

Als je textiel in de wasmachine verft, heb je geen handschoenen nodig. De verfstof zit tegenwoordig in een speciale wasbol, die je rechtstreeks in de trommel van de machine kunt plaatsen. Je handen komen dus niet in aanraking met de verf en je hoeft geen handschoenen te gebruiken. Let je er wel op, dat de textiel NAT in de machine gaat, voordat je gaat verven?

Ga je verven met Dylon Textielverf Handwas, dan komen je handen uiteraard volledig in aanraking met de verf. Om te voorkomen dat de verfstof op je handen achterblijft, raden we je aan om Huishoud Hobby Handschoenen van Marigold te gebruiken: zo houd je gegarandeerd schone handen!

Geeft de verf niet af in mijn wasmachine na het wassen?

Als je de aanwijzingen op de verpakking van Dylon Textielverf precies volgt, hoef je niet bang te zijn dat er verfstof in de wasmachine achterblijft. Dit betekent dat je, na het verven, de textiel in de wasmachine laat zitten en nogmaals hetzelfde wasprogramma draait, MET wasmiddel. Nu zullen de restanten van de verfstof uit je machine verwijderd worden. Twijfel je toch nog? Draai dan niet een leeg wasprogramma: dat kost je veel energie en geld en het is echt niet nodig. Wat je wilt kunt doen is een Kleurvanger toevoegen aan je wasgoed: deze zal verfstoffen absorberen en voorkomen dat ze zich aan je wasgoed hechten. Ook ideaal als je nieuwe kleding voor het eerst wast of als je twijfelt of je bepaalde kleuren wel samen kunt wassen! Wij adviseren de Anti Kleurdoekjes van Dr. Beckmann. Je zult zien dat deze doekjes kleur absorberen, zodat je geen risico loopt op kleurdoorloop of grauwsluier.

Nu weet je eigenlijk alles wat je moet weten over het verven van textiel met Dylon Textielverf. Wil je direct aan de slag? Hier vind je het totale assortiment in onze webwinkel:

In Textielverf voor de Wasmachine zijn er maar liefst 20 soorten, in Textiel Handwas zijn er 6 varianten. Veel succes!

Related products: